O NAMA

Početak

Pre 15 godina sam poželeo da imam ljubimca Rodezijskog ridžbeka s obzirom da mi se svidelo kako izgleda, a kasnije sam čitajući i raspitujući se o karakteristikama rase postao još zaljubljeniji u ovu plemenitu rasu psa. Međutim zbog poslovnih obaveza i uslova savremenog života, večito sam odlagao potragu i nabavku za svojim ljubimcem. Sve se promenilo 11.02.2016. godine kada sam na Fruškoj Gori pronašao mog prvog RR, koji je bio gotovo na samrti, povraćao je puževe kojima se hranio tamo, sav u ranama od drugih pasa, izgladneo, mršav, izbačen i bolestan.

Nisam mogao da ga ostavim, pokupili smo ga i odneli kod veterinara. Imao je čip, kada sam pročitao ime iz čipa “Spajk” on je seo, pogledao me njegovim tužnim očima, nakrivio je glavu, kao da se čudi i pita se odakle sada ja znam njegovo ime. Srećni što smo pronašli vlasnika u čipu, pas i vlasnik su iz Beograda, pozvao sam vlasnika. Medjutim na naše veliko razočarenje, vlasnik je rekao da mu pas više ne treba jer je dobio dete, te da ga je on dao nekome. Pri tome, Spajk je star 2.5 godine u tom trenutku. Tada sam doneo odluku, koja mi je promenila način života. Odlučio sam se da izlečim i udomim Spajka. 

Spajk je danas možda i najdraži ljubimac, izlečen, zdrav pas kojem se slavi rodjendan svake godine, koji ima pasos, titar i putuje sa nama na more, godišnje odmore, izlete i koji danas svakako ima mnogobrojno društvo u našoj porodici ridžbeka 😀. S obzirom da Spajk nije idealan primerak Rodezijskog ridzbeka za razmnožavanje, on je kastriran i isključivo je ljubimac, koji socijalizuje izmedjuostalih naše štence za interakciju sa drugim psima. 

SPAJK NA MORU

Život sa Rodezijskim ridžbecima

S obzirom da mi je Spajk promenio način i uslove života, koje sam izmenio i prilagodio se njemu odlučio sam se da mu nađem društvo, a imajući u vidu moju ljubav prema Ridžbecima, opredelio sam se da nađem dobre primerke Rodezijskih ridžbeka kako bi se u humanim i kontrolisanim uslovima širilo kvalitetno potomstvo ove inače retke pasmine u Srbiji. 

Oprezno pri izboru psa

Dugo sam tragao za kvalitetnim jedinkama mužjaka i ženke, kako bih napravio pravi i pažljivi izbor za buduće potomstvo i širenje zdrave linije. Na putu pronalaženja kvalitetnih jedinki u Srbiji, nailazio sam na uglavnom neprijatna iznenađenja u pogledu uslova i načina odgoja pasa. Na jednom od tih traganja, lično sam se spotakao. U jednoj od “odgajivačnica”, kupio sam ženku Rodezijskog ridžbeka po ceni koja je u samom vrhu cena pasa na tržištu Srbije, međutim, kasnije se ispostavilo da sam kupio ženku koja je genetski obolela, kao i drugi psi (braća i sestre) iz istog tog legla. Pri tome, odgajivači koji su ih prodavali i danas ih prodaju “mahali” su papirima koji navodno dokazuju zdravlje uparenih jedinki upravo za tu genetsku naslednu bolest. Tako da procenite sami značaj tih priloženih papira u mom i u slučaju drugih kuji su kupili braću i sestre iz tog legla. Ta ženka koju smo nazvali “Kimba” bez obzira na njenu bolest, zbog koje mnogi savetuju da se uspava, je potpuno ravnopravan član naše porodice, kojoj se posvećuje posebna pažnja i nega zbog njenog zdravstvenog stanja. Ona je naravno sterilisana, kako se ne bi razmnožavala i širio gen koji reprodukuje bolesne potomke, pre svega iz razloga humanosti prema njoj i prema njenim nesuđenim potopmcima, a na kraju i zbog nesuđenih budućih vlansika koji bi imali neprijatnost i brigu, upravo koju u vezi nje danas imamo mi. Najlošije u ovom negativnom iskustvu je činjenica da je odgajivač genetski obolelih jedinki, u potpunsoti ignorisao nas kao kupce nakon prigovora, što je svakako u suprotnosti sa dobrom poslovnom praksom i običajima. Ovo lično iskustvo je napisano, kako bi svi oni koji traže psa za sebe, imali dodatni oprez prilikom odabira.

KIMBA

Naša Ridžebek familija

Međutim upornost za traganjem za kvalitetnim jedinkama, učenja, greške i padovi, dovela nas je do toga da su naši članovi danas još dva Ridžbeka mužjak i ženka, Bobo-Minon i Zula “Lara”. Oni su zdravi psi, izrazito krupne gradje, visoki, dobre konstitucije, razvijeni, sa vrhunskim rasnim crtama i karakteristikama (zubalo, glava, vrat, stavovi nogu, front, ledjna linija, rep i nošenje) što je odlicna genetska predispozicija. Svih naših 5 ridžbeka : Bobo, Zula i Britta, Spajk i Kimba (Spajk i Kimba su stelisani-kastrirani) su pre svega ljubimci, a tek onda roditelji, koji imaju dobre uslove života, ispunjene ljubavlju, negom, fizičkim aktivnostima i svi imaju u potpunosti ravnopravni tretman. Odgoj je u peščari, na pesku, što svakako makar manjim delom podseća na njihovo Afričko izvorno prirodno podnevlje.

%d bloggers like this: