PREVENTIVA

 • Zaštita protiv krpelja i buva kod pasa
 • Zaštita prevencija od srčanog crva kod pasa
 • Prevencija protiv glista kod pasa “Dehelmintizacija”
 • Prevencija od zaraznih bolesti kod pasa – vakcinacija

Zaštita protiv krpelja i buva kod pasa

Krpelji su veoma opasni prenosnici zaraznih bolesti kod pasa, kao što su babezija, lajmska bolest, anaplazomoaza, erlihioza i druge. Mi se ovde svakako nećemo baviti bolestima, već savetima kako se zaštiti od krpelja samim tim i od prenošenja bolesti. Nekada se smatralo samo proleće, leto i rana jesen kao rizičan period od ujeda krpelja, međutim s obzirom da su se zime značajno skratile, toplo vreme produžilo, a i da su krpelji drugačiji nego ranije u smislu da su otporniji i prenose nove sojeve bolesti, neophodno je skoro celu godinu primenjivati zaštitu od krpelja u krajevima u kojima mi živimo. Rodezijski ridžbeci, s obzirom da imaju kratku dlaku, kod njih je lakše uočiti krpelja i blagovremeno reagovati, međutim to u vrlo malo umanjuje opasnost od ujeda i od zaraze krpeljskim bolestima.

Na tržištu proizvodi koji štite od krpelja, obično štite i od buva i od vaši, a sve je više prisutno proizvoda koji svojim dejstvom pored navedenog štite i od muva i od komaraca.

Proizvodi za zaštitu od krpelja se prema načinu primene dele na :

 • Ogrlice koji služe za odbijanje od parazita
 • Aplikacije koje se kapaju direktno na kožu
 • Tablete koje nakon konzumacije orlanim putem stvaraju zaštitu
 • Sprejevi i šamponi protiv krpelja

Ogrlice koje se primenjuju tako što se postavljaju oko vrata psima su ekonomski najisplativije jer u zavisnosti od proizvođača one štite od 6 do 8 meseci. Na tržištu ih ima vodootpotrnih i oni koji to nisu, a ima i onih koji pored krpelja, buva, vaši, odbijaju i komarce, što samim tim umanjuje mogućnost od infekcije srčanim crvom, koja je veoma opasna, podmukla infekcija, a na žalost veoma je prisutna na našem području. Ima mnoštvo proizvođača navedenih ogrlica, kod nas na tržištu, a trenutno su najviše zastupljene vodootporna Foresto i Scalibor, ili Kiltix koja nije vodootporna. Pored navedenih, ima i drugih koji možda po kvalitetu nisu lošije od navedenih ali mi smo imali iskustva samo sa navedenim proizvodima. Takođe postoje i ogrlice na biljnoj bazi, koje su slabije i kraće traju ali mi nismo lično imali iskustva sa njima. Naša preporuka je ako koristite ogrlice, da ih dodatno stegnete plastičnim steznikom za jednokratnu upotrebu, kako se ne bi izvlačile jer ih psi znaju u igri sa drugim psima ili sami češanjem izvući iz ležišta, te mogu da se olabave čime gube funkcionalnost, pa čak mogu i da spadnu. Ogrlice se postave tako da se stegnu do mere da možete dva prsta staviti između vrata i ogrlice.

Izuzetno su popularne aplikacije protiv krpelja za pse koje se nakapaju, a u zavisnosti od proizvođača i uputstva najčešće se kapaju na dužinu vrata ili od repa do kraja vrata, tako što se primenjuju kapljanjem dirketno na kožu kada se razmakne dlaka. Pas ne sme da se kupa ili pokisne 24 h od aplikovanja. Ova sredstva kada se nakapaju štite obično 3-4 nedelje od krpelja, buva, vaši, a neke od njih i od komaraca pa i od muva. Na tržištu su trenutno popularni razni prozivoti Frontline-a, zatim Advantix, Fypryst, Pestigon i mnoge drugi. Svake godine se pojavljuju nove serije koji šire spektar delovanja.

Primer kapljanja sa jednog od proizvoda

U poslednjih par godina pojavljuju se i tablete za oralnu upotrebu koje štite od krpelja, buva, vaši, neki i od muva, a najnoviji i od crevnih parazita, a istovremeno su prevencija od srčanog crva. Oni se daju oralno i štite od krpelja 3 meseca, a kao prevencija od srčanog crva do mesec dana. Na tržištu ih ima više, među najpopznatijima je Nextgard i Nexgard Spectra iz novije generacije, Simparica, Bravecto i dr.

Sprejevi protiv krpelja obično deluju trenutno i stvaraju kratkotrajnu zaštitu te ih je potrebno češće korisiti u odnosu na predhodno navedene, međutim cene su im nešto pristupačnije. One se obično koriste kada se ide sa psom u šetnju ili na mesta gde je povećan rizik od krpelja.

Prozivodi protiv krpelja se mogu koristiti već kod štenadi preko 7-8 nedelja starosti i da nisu lakši od 2 kg. Svakako je potrebno pratiti preporuku proizvođača na uputstvu ali se one kreću obično od navedenog limita.

Mi lično imamo najviše iskustva sa ogrlicama i kapima “aplikacijama” protiv krpelja. Što ne znači da su drugi navedeni manje dobri, takođe ograđujemo se od favorizovanja bilo kojeg brenda, mi smo navodili one koje moža mi najčešće srećemo na našem tržištu. Bitno je napomenuti da vremenom krpelji postaju rezistentni i ova sredstva gube funkcionalnost, te veterinarska farmako-industrija večito traži nova rešenja i izbacuje nove prozivode.

Zaštita prevencija od srčanog crva kod pasa

Srčani crv je na našem, području veoma česta bolest, infekcija kod pasa koju prenose komarci. Dovoljno o učestalosti pojave srčanog crva govori podatak da je svaki 3. pas u Srbiji kod kojeg se ne primenjuje preventiva oboleo od srčanog crva. Bolest, infekcija srčanog crva je veoma podmukla, jer vlasnici nisu ni svesni da je pas inficiran dok se ne pokažu tegobe, kašalj, gubitak apetita, malaksalost i sl., međutim tada je već dosta kasno jer je to vrlo često 3. odnosno 4. faza bolesti kada je lečenje mnogo teže i neizvesnije. Lečenje je u svakom slučaju dugotrajno i neizvesno. Da biste to predupredili, neophodno je psima davati prevenciju protiv srčanog crva. Prevencija se daje u vidu tableta koje se daju na svakih 30 dana, obično ide 1 tableta na 25 kg telesne težine za odrasle pse. Prema tome ako je pas npr. težak 50 kg, daje se 2 tablete. Postoje opcije i za štence, a može se i kod njih primenjivati i pola tablete za odrasle pse. Tablete funkcionišu tako što ubijaju larve srčanog crva ukoliko je pas inficiran ujedom zaraženog komarca, pre nego što se one razviju u srčanog crva, Period koji je potreban larvi da se razvije u crva je upravo do 30 dana, te se tablete primenjuju kao prevencija upravo na svakih 30 dana kako bi sprečili larvu da dođe do oblika srčanog crva, odnosno da bi larva uginula dok je još larva. Ako dođe do toga da se već razvio srčani crv, ne biste smeli dati prevenciju jer davanje preventivnih preparata već zaraženim psima može dovesti do retke ali opasne reakcije koja može ugroziti život psa. Prema tome, ukoliko niste davali prevenciju, a ne znate da li Vam je pas predhodno inficiran, potrebno je uraditi prvo test kod veterinara na prisustvo srčanog crva, jer ako je test pozitivan, onda se pristupa drugačijem obliku lečenja, gde se ne primenjuje prevencija, već lečenje. Na našem tržištu najčešće se kao prevencija koriste tablete protiv srčanog crva : “Milprazon” prozivođač Krka i “Milpro” proizvođač Virbac. Ove tablete pored toga što vrše prevenciju od srčanog crva, ujedno pokrivaju prevenciju i određenog spektra crevnih parazita (glista) kod pasa. Prevenciju protiv srčanog crva treba davati na svakih mesec dana u periodu kada ima komaraca. S obzirom da je toplo vreme generalno gledajući znatno produženo, te se opseg prisustva komaraca u manjem ili većem obimu znatno produžava, mi preporučujemo da se to radi od marta sve do novembra. Konkretno mi na svakih mesec dana dajemo našim psima prevenciju protiv srčanog crva tokom cele godine kako nebismo rizikovali.

MAPA REGIJA U KOJIMA JE CRVENOM BOJOM OBELEŽEN VELIKI RIZIK OD SRČANOG CRVA

Prevencija protiv glista kod pasa “Dehelmintizacija”

Gliste kao paraziti destruktivno utiču na rast i razvoj kod pasa jer kao što sama reč kaže, oni su paraziti, samim tim uzimaju hranljive materije od ishrane kod pasa i pas ih nema dovoljno nakon toga, pri čemu ovo posebno kod štenaca može da utiče na pravilan rast i razvoj. Takođe njihovo prisustvo izaziva sekundarne infekcije i kod štenaca može da stvori veoma lošu kliničku sliku, nadutost, proliv, bolove, malaksalost, povraćanje pa čak i uginuće. Kod odraslih pasa prisustvo parazita se obično manifestuje retkom stolicom povremeno ili često, mršavljenjem, a utiče i na opšti zigled psa, kvalitet dlake i dr.

Čišćenje od crevnih parazita se sprovodi prvi put kod životinja sa 20 dana starosti. Zatim se ponavlja sa 40 dana njihove starosti. Prilikom oba navedena čišćenja neophodno je sa mladima istovremeno čistiti i majku. U peridu do šest meseci starosti štene treba čistiti jednom mesečno. Posle šest meseci starosti čišćenje se ponavlja na svaka tri do šest meseci u zavisnosti da li životinja puno vremena provodi sa decom, da li se radi o većim odgajivačnicama, da li su psi u kotaktu čestom sa drugim nepoznatim psima i mačkama. Ako je ređi kontakt sa nepoznatim psima i mačkama i ako su u nekom kontrolisanom prostoru i dvorištu, bez drugih životinja, onda je dovoljno pse čistiti od glista na svakih 6 meseci, u suprotnom na svaka 3 meseca. S obzirom da je neophodno davati i prevenciju protiv srčanog crva na svakih mesec dana, a da ona pokriva određeni deo prevencije i protiv crevnih parazita, dakle prevencije se prepliću, u tom slučaju svakako preporučujemo da se prevencija samo protiv glista ne radi češće od 6 meseci, zato što dobar deo prevencije i protiv glista pokriva prevecnija koja se daje protiv srčanog crva. Da pojednostavimo, prevencija protiv srčanog crva sadrži u sebi kao što je navedeno i prevenciju protiv crevnih parazita (glista), međutim ona je slabijeg dejstva protiv glista od tableta koje su predviđene isključivo za prevenciju od crevnih parazita ( glista) te iz tog razloga tablete protiv srčanog crva ne mogu u potpunosti zameniti tablete protiv glista. Iz tog razloga predlaženo da tablete protiv srčanog crva koristite na svakih mesec dana, dok tablete protiv glista u tom slučaju koristite na svakih 6 meseci. Potrebno je samo voditi računa da razmak na svakih 6 meseci kada se daje tableta protiv crva bude minimum dve nedelje u odnosu na davanje tableta protiv glista kako se ne bi previše opteretila jetra kod pasa.

Prevencija od zaraznih bolesti kod pasa – vakcinacija

Parvoviroza-mačija kuga, štenećak – distemper, leptospiroza, zarazni hepatitis i dr. su dosta česte zarazne bolesti kod pasa. Izuzetno učlestale su mačija kuga i štenećak, ujedno su veoma opasne za štence i smrtonosne. Mi se ovde nećemo baviti samim bolestima ali svakako ćemo skrenuti pažnju na prevenciju, odnosno vakcinaciju.

S obzirom da možemo reći da vlada hronična epidemija parvoviroze i distempera neophodno je izvršiti pravovremenu vakcinaciju pasa protiv ovih bolesti. Postoje oprečni stavovi i među samim veterinarima kada je pravi termin za vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, te su vlasnici pasa i odgajivači vrlo često zbunjeni. Primetno je da i odgajivači žure sa vakcinacijom kako bi što pre prodali štence sa izgovorm da su primili sve potrebne vakcine, međutim žurbom sa davanjem vakcina se postiže kontraefekat. Naime, s obzirom da kuja štencima kroz svoje mleko dok sisaju daje imunitet na ove bolesti, samim tim nepotrebno je davati vakcinu dok majčino mleko uslovno rečeno “radi svoj posao”. Ukoliko se požuri sa prvom vakcinom, vakcina obara pozitivan efekat majčinog mleka u prevenciji bolesti, zatim obara i imunitet kod štenaca i otvara se prostor za infestaciju navedenim virusima, te je bolje u tom slučaju da vakcinu nisu ni dobili. Neki veterniari brane uputsvo na samim vakcinama koje kažu da se prva petovelntna vakcina daje sa 6 nedelja starosti, dok drugi veterniari tvrde da je to prerano tj. da najranije prvu vakcinu treba davati sa 8 nedelja starosti. Mi se slažemo sa ovom drugom verzijom. Smatramo da je davati prvu vakcinu već sa 6 nedelja previše rano i da je nikako ne treba davati pre 8 nedelja starosti, a da štence treba držati u svakom slučaju u karantinu kako se ne bi unosili virusi u leglo. Daje se tri uzastopne vakcine usmerene protiv zaraznih bolesti pasa sa potrebnim vremenskim razmakom. Naše iskustvo se temelji na sledećem uputstvu :

 • Prva vakcinu dajemo dvovalentnu sa 8 nedelja starosti (može i petovalentna, mada bolju učinkovitost daje dvovalentna jer se usmerava samo na dve bolesti ali su one i najčešće – parvoviroza i distemper)
 • Drugu vakcinu dajemo petovalentnu sa 12 nedelja starosti
 • Treću vakcinu petovalentnu treba dati sa 16 nedelja starosti

Dvovalentna vakcina štiti od dve bolesti : parvoviroza i štenećak ali ih bolje “pokriva” ako se da ona, nego ako se da petovalentna koja je usmerena protiv pet bolesti ali ih sve zajedno slabije “pokriva”. Iz tog razloga prvu vakcinu dajemo dvovalentnu, jer je najveći rizik od parvoviroze i distempera, a druge dve petovalentne. Petovalentna vakcina pored prvoviroze i distempera, štiti i protiv još tri bolesti : zarazne žutice, leptosiroze i influence pasa. Ukoliko se daje dvovalentna vakcina kao prva, dakle ne petovalentna, u tom slučaju je moguće je dati je i nešto ranije, već sa 6 nedelja ali i u tom slučaju mi ne dajemo pre 7 nedelja starosti, jer se trudimo da kuja što duže daje štencima da sisaju, s obzirom da je majčino mleko najprirodnija i najbolja hrana za štence i ako već u tom periodu počinje da gubi na kvalitetu.

Vakcina protiv besnila je zakonska obaveza vlasnika psa sa napunjenih 3 meseca starosti. Tako da je potrebno dati i vakcinu protiv besnila i ako su šanse da pas oboli od besnila veoma male, skoro nikakve.

Nakon datuma poslednje (3. vakcine) protiv zaraznih bolesti i datuma kada je pas primio vakcinu protiv besnila, potrebno je na svakih godinu dana ponavljati vakcinaciju petovalentnom vakcinom protiv zaraznih bolesti i vakcinom protiv besnila. Prema tome revakcinacija se vrši jednom godišnje kako nivo antitela ne bi spao ispod dozvoljenog minimuma. S tim da je vakcinacija i revakcinacija protiv besnila zakonska obaveza, dok vakcinacija i revakcinacija protiv zarazih bolesti nije zakonska već suštinska obaveza vlasnika psa. Ovo je malo suludo zbog činjenice da vlada hronična epidemija pre svega parvoviroze, a i štenećaka, dok je besnilo u naseljenim sredinama gotovo iskorenjeno. Šanse da Vam štene oboli od parvovoroze ili distempera su realne i ogromne, dok su šanse da Vam pas oboli od besnila male, a možda i nikakve.

Obratite pažnju gde kupujete i nabavljate vakcine. Na tržištu se pojavljuju jeftine vakcine, međutim, postoji velika verovatnoća da su švercovane. Kod švercovanih vakcina najveći problem je to što se švercuju u neadekvatnim uslovima, (po džepovima, sakrivene na raznim mestima i sl.), jer vakcine sve vreme moraju da se čuvaju u frižderu i ukoliko je vakcina duže od 8 minuta van friždera, postaje neupotrebljiva odnosno bez efekta je. Prema tome kupujte ih isključivo kod proverenih veterinara.

AGRE “BAYO” PAS IZ NAŠEG LEGLA 2019.
Na slici star 5 meseci

%d bloggers like this: