ISHRANA

Ovde ćemo Vam dati kratke opšte preporuke za pravilnu ishranu Rodezijskog ridžbeka, poučeni našim iskustvom, a što se odnosi generalno i na svaku pasminu velikih rasa uz zadržavanje određenih specifičnosti.

Badi “Bolt” pas ridžbek, mužjak iz našeg legla 2019.

Opšta podela pasmina u smislu primene odgovarajuće ishrane odnosi se pre svega na njihovu veličinu, odnosno težinu, a drugim manjim delom, na određene specifičnosti rase psa. Takođe, neophodno je uzimati u obzir starosnu dob psa.

Podela prema veličini, težini psa :

 • mali psi (mini) od 2 do 10 kg,
 • srednji psi od 11 -25 kg,
 • veliki psi (large, maxi) od 25 do 45 kg,
 • gigantski psi preko 45 kg

Rodezijski ridzbek i mužjak i ženka bi trebali da spadaju u grupu velikih “large dog” pasmina. Međutim, u praksi, kod novih generacija, opšte je primetan rast pasmine iznad standardnih propozicija (Stnadard – Mužjak 34 do 41 kg, visina 63 do 69 cm, ženka 29-34 kg, visina 61-66 cm), tako da mužjaci vrlo često izrastu u kategoriju ishrane gigantskih rasa gde mogu da imaju čak i do 50-55 kg. Prema tome, potrebno je individualno pre svega proceniti buduću težinu šteneta, kada bude odrastao pas i na osnovu toga primeniti adekvatnu ishranu pre intezivnog razvoja. Ovo svakako mogu proceniti osobe sa iskustvom u odgoju bez značajnih odstupanja. Važno je znati da pasmine iz grupe velikih i gigantskih pasa, gde svakako spada i Rodezijski ridžbek imaju produžen period rasta i razvoja u odnosu na male i srednje pasmine, a koji traje sve do 24 meseca starosti psa.

Broj obroka

Ono što bi mi iz našeg iskustva preporučili u pogledu broja obroka za Rodezisjkog ridžbeka je sledeće :

 • do 4 meseci starosti 4 puta dnevno
 • od 5 do 9 meseci 3 puta dnevno
 • od 9 meseci na dalje 2 puta dnevno

(Podrazumeva se propisani normativ za dnevni obrok podeljen u navedene porcije, ne da se dupliraju, tripliraju propisani dnevni normativi)

Rodezijski rižbek važi za pasminu koja uopšteno ima dobar apetit, međutim zato je vlasnik tu da iskontroliše ishranu, jer ni preteranom ishranom ne činimo uslugu svom psu, naročito dok je u rastu i razvoju, gde prekomernom težinom možemo da mu opteretimo zglobove, kukove, laktove, uopšte skelet, što bi se svakako loše odrazilo na rast i razvoj. Takođe, ridžbek je pasmina koja je zbog dubokog grudnog koša, podložnija torziji želudca, te iz tog razloga treba voditi računa da se ne prejedaju, niti da odmah nakon jela imaju preterane fizičke aktivnosti, trčanje, igranje i sl. Upravo iz navedenog razloga, ridžbek je pasmina kojoj ishranu nikada ne treba spuštati ispod dva dnevna obroka (dnevni normativ podeljen u dve porcije ujutru i uveče), dok neke pasmine mogu da budu i na jednom dnevnom obroku uz poštovanje dnevnog normativa.

Bond, pas ridžbek, mužjak iz našeg legla 2019.

Vrsta hrane

Kada govorimo o vrsti hrane koju je po izboru vlasnika psa moguće primenjivati, možemo napraviti podelu na :

 • Industrijsko hranivo
  • suva ili dehidrirana – granulat, tzv. “granule” ,
  • vlažna – konzerve, salame i sl.
 • Kuvana tzv. domaća hrana
 • Sveža hrana, presno meso, voće, povrće tzv. BARF “Bioloski prikladna sirova hrana”

Oprečni su i ne postoje unificirani stavovi i kod stručnjaka, veterinara, tehnologa u pogledu sa čime i kojom vrstom hrane je idealno hraniti psa. Što više budete čitali o tome i tražili informacije, bićete sve više zbunjeni. Jedan veterinar ne daje svom psu granule, već samo kuvano, dok npr. drugi propagira da je granulirana hrana idealna jer psu daje sve ono što je njemu potrebno. Tako da ovde treba sami da zaključite i napravite neku izbalansiranu ishranu. Upravo zbog navedenog, mi ćemo preneti svoja iskustva i preporuke.

Suva (dehidrirana, granulirana) hrana tzv. “granule”

Suva ili dehidrirana, granulirana hrana, popularno nazvane “granule” je najčešće zastupljen oblik ishrane kod pasa generalno. Razlog za to je što je najjednostavnije vlasniku psa da ga hrani granulama, zatim jer navodno zadovoljavaju potrebne hranjljive materije u idealnom međusobnom odnosu, a i industrija hrane za pse na svetskom nivou je ozbiljan “biznis” te se multikorporacijama koji ih proizvode isplati i te kako da je nameću tržištu kao najbolje rešenje za Vas i vašeg ljubimca. Da li je to baš tako ne možemo i nemamo dokaza da tvrdimo suprotno, međutim možemo da prenesemo svoja iskustva.

Najednostavnije je da psa hranite granulama bez dileme. Nemate problema sa skladištenjem, čuvanjem, rokovi trajanja su uglavnom oko godinu dana. Dnevni normativ se lako određujue uz pomoć kuhinjske digitalne vage, ispoštujete dnevne porcije, normative i mirni ste. Da bismo dalje pojasnili svoje preporuke u pogledu granulirane ishrane neohodno je da predočimo opšte kategorije granulata. One se na tržištu Evrope poularno dele na :

 • Economic
 • Premium
 • Super premium
 • U poslednje vreme i linije iznad super premiuma sa raznim nazivima

Na tržištu USA ova podela nije prisutna u ovom obliku ali je na osnovu sastava i analitičkih svojstava moguće odrediti u koju grupu bi se određeni proizvod iz USA mogao svrstati. Generalno hrana je u USA mnogo ekonomski pristupačnija nego u Evropi za njihove standarde.

Ukoliko se odlučite da Vašeg ljubimca hranite granulama, svakako preporučujemo tzv. Superpremium segment, a u najgorem slučaju Premium, prilagođen za velike pse, dok kod mužjaka može čak i za gigantske rase ukoliko je predisponiran da bude krupniji od standarda. Potrebno je ispoštovati i starosnu dob. Pse velikih rasa sve do 24 meseca treba hraniti granulama za juniore jer im je nutritivni sastav bogatiji kalcijumom, fosforom, vitaminom D, glukozaminom i hondroitinom, kao i drugim mikroelementima koji su neophdoni za pravilan rast i razvoj u odgovarajućem međusobnom odnosu. Psi velikih rasa se duže razvijaju od srednjih i malih. Njihov razvoj traje sve do 24 meseca te je iz tog razloga ishrana junior granulama do 2 godine.

 • do 24 meseca “junior” – granule za mlade pse u razvoju
 • od 2 do 7 godina “adult” – granule za odrasle pse
 • od 7 godina “senior” – granule sa stare pse

Od 24 meseca do 7 godina psa je potrebno hraniti granulama prilakođenim za odrasle pse “Adult”, a od 7 godina, granulama prilagođenim za seniore. Premium i Super premium granule u svom sastavu bi trebale da imaju sve hranjljive materije koje zadovoljavaju nutritivne potrebe Vašeg psa. One se i deklarišu kao kompletna hrana za psa, što znači da ukoliko njih dajete, nije obavezno da se daje dodatno i druga hrana. Međutim, napominjemo da nije svaka granula koja je deklarisana kao premium i super premium bas i taj rang. Proizvođači se na tržištu služe raznim marketinškim trikovima kako bi što bolje “udomili” svoj proizvod. Potrebno je obratiti pažnju pod kojim standardima i pod kojom kontrolom je verifikovan proizvod i permanentno pratiti stanje psa u periodu uvođenja novih granula u ishranu ljubimca.

Visoka cena i dobro izreklamirani bend nisu garant da je ta hrana najbolja baš za Vašeg psa. Svaki pas je individua za sebe čak i u okviru iste rase. Naime, neki psi teže vare određene sastojke, neki lakše, nekome bolje prija, nekome lošije određeni sastojak, neki od pasa se od jedne vrste granula goji, drugi može da gubi telesnu masu. Jedan pas može dobro da svari u istoj granuli plodove mora, račiće, alge i jaja u prahu kao sastojak, neki ne, već mu organizam bolje prihvata jednostavniju recepturu. Prema tome važno je pratiti Vašeg psa, da li ima gasove, da li previše mršavi ili se previše goji, kakav mu je kvalitet dlake, da li mu je stolica tvrda ili mekana i na osnovu toga opredeljivati dalju ishranu.

PRIMER OD MRŠAVOG, PREKO IDEALNOG, GOJAZNOG DO VEOMA GOJAZNOG PSA

Na svakom industrijskom pakovanju hrane za psa, mora da postoje navedene preporučene dnevne količine, tzv. dnevni normativ. Prozivođači se svakako ograđuju te navode da su to preporučene količine te da dnevni normativ zavisi od starosti, aktivnosti, individue psa i sl. Iz našeg iskustva, normative koji oni navode treba uvećati za 20-30% da bi ste imali neki optimalni dnevni normativ podeljen na 4, 3 ili 2 porcije u zavisnosti od starosti psa, što smo već ranije navodili.

PRIMER DNEVNOG NORMATIVA NA JEDNOM OD PROIZVODA

Treba razumeti da su granule koncentrat, te da ne treba preterivati u obimu. One su i nastale kao ideja da se psu isharanom granulama zadovolje sve nutritivne potrebe u odredjenoj gramaži – dnevnom normativu, uz što manje opterećenje vlasnika u smislu obaveza pripremanja, skladištenja i sl. Ukoliko značajno preterujete iznad propisaniog dnevnog nromativa, postiže se suprotan efekat, naime pas može da dobije dijareju, te da ne svaruje hranjljive materije kako treba i da umesto da se popravlja – goji, može da se dešava upravo suprotno, da mršavi.

Proteini i masti u granulama

Kupci granula za pse najviše obraćaju pažnju na procenat proteina i masti u okviru analitičkog sastava. Vlada mišljenje da što je veći procenat proteina, to je automatski najbolje za psa, što je svakako relativno i zavisi od starnosne dobi, fizičke aktivnosti, svarljivosti, da li su psi kastrirani/sterilisani ili ne, kvaliteta, porekla proteina i dr. U svakom slučaju dok je pas u rastu i razvoju poželjan je veći procenat proteina oko 30 % , a procenat masti za otprilike upola manje u odnosu na protein, naravno ne storgo po ovom primeru, on je okvirno naveden jer i drugi sastav granula utiče na konačan izbalansirani odnost svih elemenata. Za starije pse procenat proteina i masti može biti i znatno niži. Proizvođači, prepoznavši pomamu, interesovanje kupaca za što veći procenat proteina, počeli su da se utrkuju ko će u granulama imati veći procenat proteina, imajući u vidu da to ima dobru prođu na tržištu granulata. Takođe, veoma ih ponosno ističu na svojim pakovanjima. Tako su počele da se pojavljuju relativno jeftine granule sa poprilično visokim procentom proteina, uglavnom preko 30 %. Međutim, nije svejedno kakav je protein, tj. kakvog je porekla, da li je biljni ili životinjski. Psi su generalno gledajući mesožderi u najvežem procentu svoje ishrane, te je za njih svakako daleko kvalitetniji protein životinjskog porekla u odnosu na biljni koji preovladava obično u jeftinijim granulama. Ovo naročito u onim koji su bogati proteinima, za vrlo malu cenu, mada ne možemo da garantujemo da ih i u skupljim granulama nema u velikoj meri. Takođe, granule koje su bogate proteinima, a nemaju u svom sastavu podršku u drugim kvalitetnim namirnicama, mogu proizvesti kontraefekat kod pasa u rastu i razvoju. Mogu previše brzo rasti bez odgovarajuće podrške za zglobove, kosti, tetive i dr. što se može odraziti na konačni izgled i zdravstveno stanje psa. Kvalitetnije granule su pored proteina bogate i drugim kvalitetnim sastojcima, u pravilnom odnosu kao što su glukozamin i hondroitin, kalcijum, fosfor, vidamin D. Više se ceni kada su vitamini, glukozamin, hondroitin i ostali mikroelementi poreklom od prirodnih namirnica u granulama, u odnosu na dodate vitamine. Nekada znatno manji procenat proteina, koji je prevashodno životinjskog porekla, doblo izbalansiran sa drugim makro i mikro elementima, daje bolje rezultate i hranjljiviji je u odnosu na visokoprocenualne granulate sa proteinima koji su biljnog porekla i bez odgovarajuće podrške u drugim sastavnim elementima.

NAŠA ĆERKA ZURI

GMO u granulama za pse

Ono što nas lično opterećuje jeste da li granule u svom sastavu imaju GMO elemente. GMO je dokazano štetan za konzumaciju i kod ljudi i kod životinja, a predpostavljamo da se primenjuje se na žalost deklarisano ili skriveno u mnogobrojnim proizvodima za ljude, a za životinje pogotovo. Naročito što smatramo da kotrole u tom pogledu nisu previše agilne niti im se pridaje veliki značaj. Tragajući za tim, kontaktirali smo jednog renomiranog svetskog proizvožača granula za pse i mačke koji ima u svojoj širokoj paleti proizvode granule izuzetno skupe na kojima je navedeno da su “NO GMO”, dok isti proizvođač ima i proizvode na kojima to nije navedeno. Najveći deo njihove palete nema navedeno “NO GMO”. Interesovalo nas je da li to znači da na prozivodima na kojima nema navedeno da je “NO GMO” je u stvari GMO? Njihov odgovor je bio da ne znači ali da u stvari u tim prozivodima ne mogu da garantuju da nema GMO elemenata. Tako da procenite sami.

Ono što mi izbegavamo kod ishrane naših pasa, kada koristimo granule za ishranu jeste i hrana koja u sebi sadrži soju. Smatramo da nije nešto zdrava ni za ljude, a ni za životinje, dok je velika verovatnoća je da je i soja poreklom GMO. Takođe, izražavamo sumnju da mnogi proizvođači prećutkuju soju u svom sastavu.

Poželjno je da granule nemaju ni žitarice u svom sastavu jer opterećuju organe za varenje kod pasa, mada i tu se otvaraju diskusije kod stručnjaka, te je veoma teško zauzeti striktan stav da li je u pitanju tržišna utakmica ili je to sve zaista potkrepljeno dokazima.

Ishrana granulama za pse, da ili ne?

Mnogo je teorija oko granula kao izbora ishrane, neki su protiv sa argumentima da je to industrijska hrana, hrana koja je veštačka, da dugotrajna ishrana njome izaziva raznovrsna obolenja kod pasa, da su konglomerati, proizvođači granula povezani sa veterinarskim farmaceutskim industrijama u cilju da se posle troši novac na lekove koji oni proizvode, da se svašta u njoj podvaljuje kupcima i sl., dok sa druge strane zagovrnici granulirane ishrane navode da je to hrana u kojoj se nalazi sve što je psu potrebno u dobro balansiranom odnosu i da treba hraniti samo granulama i ako se već hrane njima, da ne treba ništa drugo davati jer se tada remeti ishrana psa. Mi nismo ni na jednoj od strana, pratimo i čitamo sve svakako “između redova”, ima zaista kvalitetnih argumenata oko kojih se zapitamo i sa jedne i sa druge strane kod zagovnika, za i protiv. Činjenica je da smo lično upoznali psa mešanca, u pitanju je bila ženka koja je imala 19 godina, što je zaista veliki broj godina za psa, a vlasnik je nikada nije hranio granulama i jela je uglavnom samo ostatke hrane od porodice u kojoj je živela. Nekada je verovatno imala previše ostataka, nekada veoma malo, te je bila i gladna, a ponekada se i prejedala. Verovatno je jela i ono što pas navodno sme i ne sme da jede. Ponekada se onda zapitamo, pa kako pas doživi 19 godina, a da nije ni pomirisao granule, za koje nam proizvođači nameću da su neminovnost u ishrani pasa, a sve kako bio pas bio zdrav i imao dugačak životni vek. Sa druge strane i ishrana kod naših pasa, u našem domaćinstvu, se svodi na 70 % ishrane granulama, tako da pravimo i mi kompromis koliko je to moguće sa kuvanom i sirovom hranom.

NAŠE ĆERKE RIMA I ZURI

Kuvana hrana za psa, tzv. domaća hrana

Ukoliko imate vremena i mogućnosti možete vašeg ljubimca hraniti i kuvanom hranom koju ćete sami pripremati. Neki su zagovornici da je ovaj oblik ishrane u stvari najbolji jer je prirodan, a eliminišu se negativne patogene bakterije i virusi koje može da nosi presna hrana. Iziskuje više novca i vremena ako se primenjuje tako da u potpunosti zadovolji nutritivne potrebe vašeg psa. Tu se pojavljuju obično i oni koji tvrde da nije skupo i da oni svog psa hrane samo sa iznutricma (beli bubreg, džigerica, grkljan, srce) koje su jeftinije. Kuvane iznutrice bez dileme jesu dobar obrok za Vašeg psa ali ne bi trebalo da se primenjuju u ishrani više od 2 puta nedeljno iz razloga što su dosta masne i dugotrajnom ishranom dolazi do stvarnja holesterola, masnih naslaga, sa druge strane pas vremenom počinje sve teže da ih vari, do toga da ih izbacuje iz sebe nedovoljno svarene, a samim tim može doći i do pojave koprofagije (jedenje izmeta). Ukoliko se odlučite da hranite psa kuvanim obrocima dozovlite sebi da budete kreativni i kombinujte sami dovoljno mesa, ribe (bez kostiju) jaja, povrća i voća, vrsti semenki koje su dozvoljene u ishrani. Pokušajte da izbegavate svinjetinu, a ako se i odlučite gledajte da bude jako dobro kuvana. Što se tiče jaja kuvana ili presna, samo žumance ili i belance, što se više budete interesovali bićete kao i kod mnogih drugih detalja, sve više zbunjeni. Mi preporučujemo kuvano celo jaje u ishrani psa 2 puta nedeljno svakako.

Atos “Rile” pas iz našeg legla 2018.
Šampion Srbije

Sveža hrana za psa “BARF”

Sve je više pristalica i zagovornika ishrane pasa sa svežom, presnom hranom – meso, povrće, voće. Uveliko se pojavljuje i industrijska sveža hrana na tržištu. Ovo sve se u osnovi razvija iz teorije da je pas životinja koja potiče od vuka, te u prirodi lovi i hrani se sa svežim mesom. Sa druge strane zagovornici ove ishrane, ističu kao argument da se u presnim namirnicama ne umanjuju izvorne nutritivne vrednosti koje se inače umanjuju termičkom obradom (kuvanjem, pečenjem). Ovo drugo svakako jeste činjenica, u presnim namirnicama uključujući i presno meso najviše je izvornih hranjljivih materija, vitamina, minerala ali takodje i onih patogenih koji u nekom momentu mogu da se zadese u nekom obroku i proizvedu mnoštva zdravstvenih problema Vašem ljubimcu. Međutim, ukoliko se sveže meso dobavlja od proverenih proizvođača, neželjeni slučajevi se zaista svedu na minimum. Teorija o tome da je pas potekao od divlje životinje koja lovi i jede takvo meso je diskutabilna s obzirom da je čovek od divljih životinja stvorio i pripitomio psa, sa druge strane generacijama u nazad ga je čovek oblikovao po rasama, odgajao u kućnim uslovima i pre svega živi u sredinama gde su ljudi, zavise od ljudi koji ih hrane, a ne u šumama kao divlje životinje. Prema tome treba imati na umu, da psi nisu više divlje životinje i hranimo ih mi ljudi, te njihov organizam nije otporan na patogene elemente u sirovom mesu ako se i zadese kao što je slučaj sa divljim životinjama koje love. Ovo svakako ne umanjuje značaj sirovog mesa u ishrani pasa ali treba biti naročito oprezan u vezi sa higijenskom ispravnošću presnog mesa, kao i da meso mora biti provereno od nadležnih inspekcijskih služi, tj. da ga nabavljate od proverenih dobavljača. Ono što nikako ne smete da dajete presno jeste svinjsko meso. Svinjsko mesto je dosta često zaraženo lažnim besnilom koje je u potpunosti bezbedbno za konzumaciju od strane ljudi, samim tim i kontrole mesa u tom pravcu se i ne vrše, međutim ukoliko pas pojede takvo meso ugine u roku od 48 sati i nema mu spasa. Prema tome ukoliko se i odlučite za ishranu presnim mesom, na svinjetinu i ne pomišljajte.

Postoji teorija koja je dosta prisutna da psi kojima se daje presno meso postaju agresivni. Ova tvrdnja je u potpunosti netačna. Presno meso je zdravo za pse, a jedini ozbiljni rizici prete od toga da u takvom mesu postoje uvećane šanse da budu kontaminirane nepoželjnim patogenim elementima.

Rima, pas ridžbek, ženka iz našeg legla 2018.

Zaključak i naš izbor

Na Vama je svakako da napravite izbor kako ćete hraniti Vašeg psa. Koju god varijantu da izaberete, svaka od njih ima neke prednosti i mane, a možete se opredeliti da kombinujete. Ukoliko ćete kombinovati kuvano i presno sa granulama, preporučujemo da ne dajete zajedno sa granulama već da odvajate. Npr. ukoliko ujutru dajete granule, kuvano ili presno možete davati uveče i obrnuto. Možete npr. dva dana nedeljno davati kuvano ili presno, a ostalim danima granule. Potrebno je da bude razmak kako bi se organi za varenje prilagodili sa industrijske hrane na kuvano i presno i obrnuto.

Mi naše pse pre svega zbog nedostaka vremena koje bi posvećivali kuvanju i skladištenju prevashodno hranimo super premium granulama (70 % ishrane), sa deklaracijom “NO GMO” i bez soje i po mogućnosti bez žitarica, dok pirinač i kukuruz u sastavu može da dođe u obzir. Ne opterećujemo se previše sa procentom proteina, više se opterećujemo da li je protein biljnog ili životinjskog porekla, gledamo samo da za odrasle pse bude preko 25 % sa proteinima animalnog porekla. Medjutim, u ishranu često dodajemo kiselo mlečne prozivode, poput kisele pavlake, jogurta. Volimo da im dajemo kozje surutke. Kuvana jaja, juneće meso (juneći file) koji vrlo kratko prokuvamo ili damo presno, kuvanu juneću džigericu, kuvani pirinač obično sa dodatkom kurkume u prahu, mlevenog lanenog semena i čija semenkama. Dosta često im dajemo jabuke bez koštica i šargarepu vrlo kratko prokuvanu sa pirinčem. Ponekada i po nešto drugo ako nam je pri ruci poput neke mesne konzerve ili salame za pse, zatim papaline kratko prokuvane cele (kosti u papalinama i sitnoj ribi nisu opasne one se razgradjuju). Kada im dajemo hranu koja nije granula, tog dana dajemo umesto drugog obroka ili jedan do dva dana budu bez granula, samo na kuvanom i presnom. Npr. jedan obrok pola dneve porcije granule, a druga polovina uveče umesto granula kuvano ili ponekada i ujutru i uveče kuvano. Kada se daje meso, bilo presno ili kuvano, najbolje ga je ukoliko možete dati uz kuvani pirinač. Gledamo da to bude dva puta nedeljno. Ponekada im kupimo sveže juneće krupne presne kosti koje vole da glođu dugo dok ne dođu do koštane srži, a to im je dobro jer jačaju vilicu i zube, a kost je bogata kalcijumom. Savetujemo da ukoliko pse uopšte ne hranite granulama, gledate da dodajete neke od suplemenata, multivitamina u ishranu Vašeg psa. Vrlo često psi znaju da budu alergični na pileći protein, odmah zatim na juneći protein. Ako se to dešava treba primeniti ishranu u koj se izbegavaju navdeni proteini, npr. jagnjeće, riblje ili granule sa pačetinom, što se odnosi i na promenu mesa ako hranite mesom. Da bi se utvrdilo na čega je alergičan, treba testirati psa kod veterinara na navedene ragense, a kada se ishrana promeni rezultat prolaska alergije se može videti tek nakon mesec i više dana.

Namirnice koje nikako ne treba davati psima

Ne davati psima : svinjsko meso osim ako je jako dobro kuvano ili pečeno, obično mleko, kosti (ništa osim juneće sveže velike presne kosti), orahe, čokoladu, šećer, grožđe, kafu, kupus, pečurke, avokado, crni i beli luk, začinjenu hranu poput kobasica, slano i prženo generalno izbegavati. Povrće iz reda mahunarki ne davati (krompir, grašak, boraniju, pasulj). Izbegavati generalno začinjenu hranu.

ZINA I KONGA “BRAIMA I BISHARA” IZ NAŠEG LEGLA 2019.

Suplementi u ishrani pasa

Primena suplemenata u ishrani pasa, prevashodno zavisi od vrste njegove primarne ishrane, kao i zdravstvenog stanja, potreba i starosti psa. Ukoliko se pas hrani premium ili superpremium segmentom dehidrirane hrane “granula”, odgovarajućem za njegov urzast i kategoriju, a pas je u suštini zdrav, nije neophodno primenjivati dodatke ishrani, čak ako se pretera sa istim, može da dođe i do hipervitaminoze i narušavanja pravilnog odnosa mikro i makro elemenata osmišljenog prilikom sastava granulata. U granulama se manje ili više dodaju veštački vitamini, nije uvek sastav poreklom iz direktno prirodnih izvora, svakako su vitamini prisutni u njima, a onda nema preterane logike zdravom psu dodavati iste u vidu suplemenata. Dodatak ishrani u vidu multivitamina proverenih proizvođača svakako preporučujemo ukoliko pse uopšte ne hranite granulama, već samo kuvanom, domaćom hranom.

Jedino gde preporučujemo odstupanje od gore navedenog jeste kod pasa velikih rasa u rastu i razvoju, prema tome i kod Rodezijskog ridžbeka u pogledu dodavanja supemenata u vidu kalcijuma, fosfora i vitamina D, glukozamina i hondroitina. Smatramo da je u periodu rasta i razvoja, neophodno davati suplemente kalcijuma, fosfora sa vitaminom D jer su im potrebe za njima velike, toliko da su šanse da se pretera sa njima, svedene na minimum.

Kalcijum u ishrani pasa

Smartamo da je psima velikih i gigantskih rasa, koji su u rastu i razvoju, bez ozbira što postoje i suprotni stavovi, poželjno davati suplemente kalcijuma, fosfora i vitamina D sve do navršenih 12 meseci starosti čak i ako se hrane granulama prilagođenim za navedenu kategoriju. Može se u tom periodu praviti pauza npr. 3 nedelje davati i nedelju do dve pauza, s tim da u periodu od 3 meseca do 7 meseci, predlažemo davanje kalcijuma sve vreme, jer je to period zamene zuba i intezivnog rasta. Mi našim psima koji su u rastu i razvoju dajemo kalcijum sve do 12 meseci sa vrlo malim prekidima, nikada nismo imali negativne efekte. Kalcijum-fosfor-vidamin D se normira dnevno po preporuci proizvođača, a obično ide jedna tableta na 10 kg trentune telesne mase psa. Ukoliko pak koristite superpremium granule u rastu i razvoju, možete dodavati suplemente kalcijuma, fosfora sa vitaminom D u pola doze od one koju propisuje proizvođač.

Glukozamin i hondroitin u ishrani pasa

Glukozamin i hondroitin u vidu suoplementa se obično daje starijim psima, međutim, poželjno ga je davati kao suplement svakako i kod pasa u rastu i razvoju, čak i kod onih koji se hrane premium i superpremium granulama u kojima u svom sastavu nema navedeno da imaju glukozamin i hondroitin. Glukozamin i hondroitin su podrška pravilnom rastu i razvoju zglobova i hrskavica kod pasa u razvoju, kao i kod straijih pasa za bolji kvalitet života i veću pokretljivost zglobova samim tim i pasa. Kada se primenjuje glukozamin i hondroitin kao dodatak, treba voditi računa da se ne pretera van onoga što proizvođač normira na dnevnom nivou. Takođe, nikako ga ne treba davati u konitnuitetu duže od mesec do mesec i po dana, već je potrebno praviti pauze između od mesec do dva iz razloga što glukozamin i hondroitin dužom neprekidnom primenom podižu nivo holesterola i triglicerida.

%d bloggers like this: